Gratis woordenboeken

Lang leve Internet. Hier een lijst met terminologie bronnen en gratis woordenboeken die ik zelf zeer nuttig en / of interessant vind. Gemeenzame kenmerk: Alle zijn kosteloos beschikbaar op Internet!

 

Maritiem

Knotenkunde – knoppen in het Duits uitgelegd, met veel afbeeldingen.
DE_EN Segeln: Online-Segel-Wörterbuch
DE_EN_NL_IT…AboutSailing Lexikon Deutsch – Niederländisch
Liste von Schiffstypen – Duitstalige Lijst van scheepstypen met definities, van traditioneel tot modern.

Algemene woordenboeken

Specifiek ook voor het vertalen vanuit het Nederlands naar het Duits:
Linguee. “Een unieke combinatie uit een woordenboek en een tekst-zoekmachine.” Biedt 100 miljoen (!) vertalingen binnen hun respectievelijke tekst-samenhang. Dat wil zeggen: Zoektermen die ingegeven werden, worden vervolgens getoond – met kleur gemarkeerd – ten midden van een tekst die deze term bevat, zowel het zoekterm in de brontaal als ook direct ernaast, diens vertaling in de doeltaal. Een uitstekende methode om meteen ook te zien hoeveel ‘sense’ een vertaling daadwerkelijk maakt. En hoe veel diverse vertalingen voor een enkele term mogelijk zijn, zeker in het Duits.

Weet je een Engelse, Franse, Spaanse, Italiaanse, Chinese, Portugees, Poolse of Russische term, maar niet diens vertaling in het Duits? Of omgekeerd?  Leo online, ontwikkeld en aangeboden door de Technische Universiteit München, is een zeer termenrijk woordenboek. En net als Linguee verwerkt het aanvragen supersnel. Bijzonder handig: Bij de meeste gevonden vertalingen wordt mee aangegeven in welke techniek-dicipline het term wordt gebruikt, bijvoorbeeld [naut.[, [phys.], [med.], [engin.], enz.!

Ook zeer veel nuttige termen heeft Mijn woordenboek. Biedt vertalingen van termen en expressies in ieder willekeurige combinatie tussen het Nederlands, Engels, Duits, Spaans of Frans.

 

 

Download PDF